Președintele Traian Băsescu a declarat că Uniunea Europeană susține aspirațiile Ucrainei de a-și decide singură viitorul, și nu influențată de țări vecine, de puteri regionale sau globale.
În cadrul Consiliului s-a semnat Acordul de asociere și de liber schimb, dar numai în partea politică. „Explicația este simplă, este un gest de încurajare a Ucrainei, semnarea integrală a Acordului de asociere și liber schimb urmând să se facă după alegerile din 25 mai”, a explicat Băsescu.
Potrivit șefului statului, prioritatea pe care Consiliul consideră că o are este legată de sprijinirea restabilirii echilibrelor macroeconomice ale Ucrainei.
„Aici trebuie spus foarte clar, și s-a discutat în Consiliu, situația în care a ajuns Ucraina se datorează unei guvernări relativ îndelungate de proastă calitate și a corupției extrem de ridicate”, a precizat președintele Traian Băsescu.
El a anunțat că Uniunea Europeană poate pune la dispoziția Ucrainei, „astăzi”, 1,6 miliarde de euro, bani lichizi, urmând ca în final să poată pună la dispozițșie, prin contribuția BEI și BERD, 11,5 miliarde de euro.
Traian Băsescu a menționat că acordarea acestei sume de 1,6 miliarde de euro este condiționată de încheierea unui acord cu FMI, UE fiind partenererul Fondului, în tentativa de salvare de la încetare de plăți a Ucrainei și, ulterior, în încercare de restabilire a echilibrelor macroenomice ale țării.
„Guvernul Ucrainei este chemat să asigure, în structura lui, reprezantarea tuturor regiunilor și opțiunilor, este un lucru esențial pentru ca procesul de separare în interiorul Ucrainei să fie prevenit. De asemenea, Guvernului i se cere să lupte împotriva extremismului” a spus președintele.
Băsescu a mai anunțat decizia Consiliului de a cere Ucrainei ca alegerile pentru funcția de președinte al țării să se defășoare la standarde europene, democratice, în niște procese corecte și legale.
„O atenție deosebită, un semnal politic foarte important va fi modul în care se vor desfășura alegerile prezidențiale în Ucraina”, a mai spus Traian Băsescu.
În plus, potrivit președintelui, Uniunea Europeană rămâne angajată, în continuare, prin Consiliul European, să susțină independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și nu recunoaște rezultatul referedumului ilegal și neconstituțional desfășurat pe 16 martie în Crimeea, considerând ilegală anexarea Crimeei de către Federația Rusă.